Pagina's

24 juli 2012

(Plastic) Fantastic Cosmetics

Het milieu, en daarmee ook het klimaat, is tegenwoordig niet meer alleen een hobby van geitenwollen-sokken-types, ook de ‘gewone’ mensen beginnen zich zorgen te maken over de vervuiling van de grond, maar vooral van de zee. Steeds vaker wordt er aandacht besteedt aan de vervuiling door plastic van de Grote Oceaan en sinds kort is daar een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd, genaamd ‘cosmetica-vervuiling’…
Zo ziet de plastic soep eruit, alleen bedekt dit soort water een geschatte oppervlakte zo groot als de VS

Wat is de bewering?
Milieu- en belangenorganisaties zoals de Stichting Noordzee trokken al in 2011 aan de bel, toen er bleek dat steeds meer cosmeticafabrikanten minuscule plastic deeltjes in hun scrubs, peelings en sommige make-up producten gebruikten. Deze kleine deeltjes worden door waterzuiveringsinstallaties niet weggezuiverd omdat ze te klein en licht zijn. Nu denk je misschien, ‘Als die deeltjes zo klein zijn, wat kan het dan voor kwaad?’. Maar het kleine formaat van deze deeltjes vormt volgens onder andere Stichting Noordzee en nrcnext juist het probleem. Vissen zien het verschil tussen de zogenaamde ‘microplastics’ en plankton niet, waardoor ze onverhoopt plastic binnenkrijgen. Doordat giftige stoffen zich makkelijk aan plastics hechten, raken de vissen ook nog eens vergiftigd. Dit probleem wordt groter naarmate je hoger in de voedselketen kijkt. Hoe groter de vis is, hoe meer plasticetende kleinere vissen hij eet, en dus ook hoe meer plastic de grotere vis zelf binnen krijgt.

Wat zegt de cosmeticabranche?
De cosmeticabranche lijkt enigszins verdeeld. Op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (de NCV) valt te lezen dat de plastic deeltjes in scrubs en peelings juist geen schade vormen voor het milieu omdat deze deeltjes wél uit het rioolwater worden gefilterd. De NCV legt verder vooral de nadruk op het welzijn van de consument en op het nut van plastic scrubdeeltjes. Door plastic scrubdeeltjes te gebruiken in plaats van natuurlijke scrubmiddelen,  kunnen cosmeticamerken altijd de kwaliteit van hun producten garanderen. De scrubdeeltjes zijn immers altijd hetzelfde. Ook kunnen de scrubdeeltjes zó gefabriceerd worden dat ze de huid op milde wijze scrubben of peelen zonder deze te beschadigen.
Een andere mening binnen de cosmeticabranche is dat er zo veel mogelijk gedaan moet worden om het probleem van plasticvervuiling tegen te gaan. Onder andere Lush besteedt hier aandacht aan, bijvoorbeeld door de petitie van Stichting ons Statiegeld te steunen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van scrubs en peelings?
Wat vooral belangrijk is om op te letten als je een plastic- vrije scrub of peeling wil kopen, is kijken naar de ingrediëntenlijst. Als er polyetheleen(PE), polypropyleen(PP) of polyetheleen terephtalaat(PET) in de ingrediëntenlijst staat, weet je zeker dat er plastics zijn verwerkt in het product dat je gebruikt.
Excuses voor de kinderachtige tekeningetjes, maar zo is het wel duidelijk waar je op moet letten ;)

Groene lijst
In samenwerking met consumentenplatform Nudge heeft de Stichting Noordzee een groene en een ‘zwarte’ lijst opgesteld met producten die geen en juist wél plastics bevatten. Een aantal verrassende vondsten zijn dat sommige producten van The Body Shop, de Tuinen, Greenland en Rituals op de zwarte lijst staan. Ik dacht persoonlijk altijd dat producten van deze merken zo natuurlijk mogelijk waren, maar dat is dus blijkbaar niet voor alle producten het geval. Overigens staan The Body Shop, Rituals en Greenland met andere producten ook weer op de groene lijst. Deze lijsten zijn hier te bekijken.

Wat is mijn mening?
Om eerlijk te zijn ben ik behoorlijk geschrokken van de omvang en de gevolgen van de vervuiling door (micro)plastics. Daarom neem ik het probleem ook erg serieus. Ik vind het persoonlijk een kleine moeite om producten uit te zoeken die geen plastics bevatten, vooral omdat het milieu daar een stuk mee geholpen is. Natuurlijk, het lijkt me behoorlijk moeilijk om van elk product een plastic- vrije variant te vinden, maar ik kan het in ieder geval proberen ;)

Hoe kijken jullie aan tegen producten waar plastics in zitten? Zou je ze gewoon blijven gebruiken, of denk je twee keer na voordat je deze producten in je winkelmandje stopt?

Liefs, Wietske


Bron afbeelding 1

Geen opmerkingen: